Nieuws: ‘Geen sprake van boycot Kurá Hulanda’

Posted by: Xaviera on Tuesday, September 09, 2003 - 04:02 PM  in Antilliaans Nieuws.

 

WILLEMSTAD — “Het is onzin dat Nederlandse bewindslieden in de toekomst niet meer in hotel Kurá Hulanda zullen logeren. Dat hebben wij nooit gezegd.” Dat stelt de woordvoerder van de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, Mariëlle Capello.

 

Ze reageert op uitlatingen van hotel-eigenaar Jacob Gelt Dekker. Volgens Gelt Dekker heeft de Vertegenwoordiging het hotel vrijdag laten weten dat Nederlandse bewindslieden in de toekomst niet meer worden ondergebracht in het stadshotel in Otrobanda. Wat de reden daarvoor is zegt hij niet te weten.

 

“Wij hebben vorige week één overnachting in Kurá Hulanda van een delegatie van vier ambtenaren uit Nederland afgezegd”, bevestigt Capello. “Dat klopt.” Dit had volgens Capello te maken met uitlatingen van Gelt Dekker in de media. “Hij is in interviews met Radio Paradise en TV11 langdurig en uitgebreid tekeer gegaan tegen politiek Den Haag. Behalve dat hij het bezoek van de fractievoorzitters een snoepreisje noemde, beweerde hij dat heel politiek Den Haag corrupt is”, aldus Capello. Naar aanleiding hiervan heeft vertegenwoordiger Onno Koerten aan Gelt Dekker laten weten dat hij zich ernstig heeft gestoord aan de uitlatingen omdat die grotendeels onjuist waren. “Bij wijze van protest hebben we toen die ene overnachting van de delegatie afgezegd. Dat is alles”, aldus Capello.

 

Volgens Gelt Dekker is er sprake van intimidatie. “Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting?” Hij vindt het stupide dat het hotel, volgens hem een charitatieve instelling, moet lijden onder uitspraken die hij privé doet. De Jade-stichting is eigenaar van Kurá Hulanda. “We hebben miljoenen geïnvesteerd in Otrobanda en er moeten jaarlijks nog eens miljoenen guldens bij om de werkgelegenheid voor de kleine man te behouden. En als ik, één van de bestuursleden van de stichting, uitspraken doe op eigen titel rekenen ze dat af op het hotel. Dat is toch de wereld op zijn kop”, aldus Gelt Dekker.

 

Volgens Gelt Dekker heeft hij onder meer aan de orde gesteld dat bezoekende Kamerleden en rijksambtenaren bij privé-bezoeken steeds vaker cadeautjes, speciale gunsten en goedkope tarieven eisen. “Dit is tegen de wet. Het aannemen van geschenken en gunsten door Kamerleden, al dan niet in ruil voor bewezen diensten, is een misdrijf.” Volgens Gelt Dekker is de reden dat hotels hier toch vaak aan meewerken, dat ze bang zijn een deel van de broodnodige zakenbezoekers te verliezen.

 

Volgens Gelt Dekker heeft de ‘boycot’ van de Vertegenwoordiging ook te maken met de kwestie-Leerdam. Het Antilliaanse Tweede-Kamerlid voor de PvdA heeft in juli drie weken in het hotel gelogeerd en vervolgens de rekening niet betaald. Volgens Gelt Dekker had Leerdam al een gereduceerd tarief bedongen van 135 dollar per nacht in plaats van de gebruikelijke 250 dollar. Toen betaling na herhaaldelijke aanmaningen uitbleef heeft het hotel een kopie van de rekening naar Tweede-Kamervoorzitter Weisglas gestuurd.

Volgens John Leerdam was hij in Kurá Hulanda op uitnodiging van Gelt Dekker en berustte de rekening van 2891,70 dollar (ruim 5200 gulden) op een misverstand. “Van 5 juli tot en met 25 juli ben ik op vakantie geweest op de Antillen. Op 14 augustus ontving ik een brief, waarin namens Gelt Dekker werd vermeld dat ik de rekening voor het verblijf moest voldoen.” Volgens Leerdam was dit niet de afspraak. “Ik ben er mijnerzijds zonder meer vanuit gegaan dat ik bij mijn vriend Jacob, onder meer bij hem thuis, te gast was. Kennelijk is hij er vanuit gegaan dat ik voor dit verblijf, dat op zijn uitnodiging was, een ‘paying guest’ was.

 

Volgens Gelt Dekker is het een beetje een bizarre toestand. “Alsof je na het inchecken niet meteen merkt dat je niet bij mij thuis te gast bent. Ik denk dat je als Kamerlid wel zo slim moet zijn om het verschil te zien tussen een hotel en mijn huis.”

 

Leerdam zegt dat de hele toestand hem heeft verbaasd maar dat hij er direct alles aan heeft gedaan om de kwestie zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. “Op 20 augustus heb ik mijn bank opdracht gegeven om onmiddellijk het openstaande bedrag van 2891,70 dollar over te maken op de rekening van hotel Kurá Hulanda.” “Daarmee was, en is, voor mij de kous af”, aldus Leerdam.

 

Volgens Capello heeft de afzegging van de overnachting van de ambtelijke delegatie vorige week niets te maken met de affaire-Leerdam. “Wij wisten daar niets van. Dat kwam pas daarna in de publiciteit. Bovendien zijn wij de vertegenwoordiging van de Nederlandse regering en niet van het parlement. Wij hebben gereageerd omdat Gelt Dekker heel politiek Den Haag als zijnde corrupt over een kam scheerde”, aldus Capello.

 

Bron: Amigoe